[O1] Głośna praca silnika AHF

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • bodzio1806
    Classic
    • 2010
    • 8

Ale nie kazdy o tym wie, albo poszedl powiedzial o co chodzi i mu powiedzieli ze sie nie da kupic.
    3,12zl w ASO/szt odpisze mu chyba
  • filipus
    Classic
    • 2009
    • 26

Witam!
    Panowie, ze szwagram sie zastanawialismy co moze byc przyczyna glosnej pracy silnika. Silnik pali ladnie, ale zaraz po uruchomieniu jest bardzo glosno, po kilku sekundach, moze kilkunastu jest troche ciszej, ale w porownaniu do ASV mojego szwagra jest duzo glosniej.
    Nieprzyjemny dzwiek wydobywa sie chyba w prawej strony, i to jest takie metaliczne brzdakanie. Tak sie zastanawiamy czy moze to byc amortyzator paska wieloklinowego??
    Moze ktos mial podobny klopot, prosze o uwagi.

Pozdrawiam
    Filipus

Komentarz

• panda79
      Drive
      • 2009
      • 45

A może to popychacze hydrauliczne w głowicy, zanim dostaną ciśnienia oleju pracują głośniej. Może jakaś blacha -osłona wydechu. Ciężko powiedzieć jednoznacznie.
      Pierwsza Octavia i myśle że nie ostatnia

Komentarz

• filipus
        Classic
        • 2009
        • 26

Szwagier mowi ze moze opoznienie wtrysku, czy cos takiego, ja sie nie znam, a z drugiej strony nie wiem czy mam z tym jechac do mechanika, bo powiedza ze szukam dziury w calym.

Komentarz

• _Monika_
          Elegance
          • 2009
          • 909
          • Octavia II combi (1Z5)
          • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

filipus, mam ten sam silnik i może powiem tak:
          Zamieszczone przez filipus
          Silnik pali ladnie, ale zaraz po uruchomieniu jest bardzo glosno
          u mnie też pali ładnie, a zaraz po uruchomieniu (rano) jest CIUT głośniej (niż w trakcie dnia)
          każdy oczywiście może różnie interpretować co jest bardzo głośno a co mniej, wieć ciężko coś tu powiedzieć
          po kilku sekundach, moze kilkunastu jest troche ciszej
          tu już jest łatwiej, bo można policzyć po ilu sekundach ten dźwięk się zmienia; u mnie jest to po około 4 sekundach;
          ale w porownaniu do ASV mojego szwagra jest duzo glosniej
          do tego niestety w ogóle nie mogę się odnieść, bo nie miałam możliwości porównania z innym silnikiem :wink:
          i to jest takie metaliczne brzdakanie
          dokładnie

To występuje rano, gdy po kilkunastu godzinach silnik zaczyna pracować. W trakcie dnia, gdy te przerwy są krótsze już tego nie słychać, więc jeśli ja miałabym jechać z tym do mechanika to dokładnie szukałabym dziury w całym. No ale oczywiście w Twoim przypadku zależy jak bardzo głośno ta praca się objawia i jak długo to słychać.

PS mam nadzieję, że jakiś fachowiec wyjaśni dlaczego tak się dzieje, bo ja to tylko tak organoleptycznie mogę powiedzieć
          www.detailingclub.pl :chytry
          1.9TDi Elegance by _Monika_

Komentarz

• filipus
            Classic
            • 2009
            • 26

Jeszcze dodam ze mam nalatane 128 000 (pewny przebieg) zawsze auto bylo serwisowane w aso.
            Filipus

Komentarz

• januszdg
              Rider
              S_OCP Member
              • 2006
              • 263

U mnie głośniej pracował ja napinacz padł!

Komentarz

Pracuję...